torsdag 17 december 2009

Gästinlägg: Vilse i bettdjungeln? av leg vet. Anna Semrén

Vilse i bettdjungeln?
Ett felaktigt anpassat bett kan ge upphov till både spänningar, bristande kommunikation och skador i munnen. Studier visar att över 70% av hästar som används har betselrelaterade skador i munnen. Det finns inga enkla genvägar till att hitta den betsling som är perfekt anpassad till både din häst och det du använder den till, men här kommer några goda råd och riktlinjer på vägen dit.

Variation av betseltryckpunkter är av stor vikt. Undvik skador genom att variera utrustningen med olika nosgrimmor och bett. En god regel är att inte använda samma utrustning mer än två dagar på raken samt att ha 2-3 bett man varierar mellan. Ett tjockt bett upplevs inte alltid av hästen som ”milt” utan tar faktiskt mer plats i munnen och kan ge upphov till ökat tryck och skador.

Till sin häst bör man i första hand hitta ett stelt, rakt bett med fasta bettringar. Det är ett milt bett som ligger stilla i munnen, som hästen inte kan lyfta upp och som ger upphov till minst betselrelaterade skador. Välj det kortaste bettet du kan få in och fäst upp det så att det ligger an mot mungipan, men utan tryck. Att tänka på vid ridning är att ett rakt bett ger mer direkt verkan, dvs vid tygeltag med ena handen bör en eftergift ges med den andra för att undvika en förhållning. Tänk cykelstyre!

I andra hand kommer ett tredelat bett, gärna med D-ring. Ju större ringar, desto stabilare bett och lugnare mun. Se dock till att bettet är anatomiskt utformat, då en del tredelade bett har plattan i mitten vänd åt fel håll vilket i sin tur gör att ”öglorna” trycks upp i gommen vid en förhållning.

Hästar har en uppsjö försvarsmekanismer i munnen, men har en väldigt känslig nosrygg. Prova gärna att variera din ridning med att använda ett stabilt rundsytt sidepull, som faktiskt är en ganska skarp betsling.
Varför då inte tvådelat? Bettet är väldigt enkelt för hästen att suga fast, lyfta upp och bita fast med tänderna och ger upphov till betselöverslitning på hästens kindtänder och en orolig mun. Varierar du din betsling är dock detta också ett alternativ.

I valet mellan syntet, läder och metallbett bör sägas att metall alltid är det material som är mildast och minst strävt mot munnens slemhinnor. En häst som inte trivs med bettet eller som leker och lyfter upp det med tänderna ger upphov till slitage på bettet, vilket i sin tur nöter på slemhinnan. Byt därför ut slitna bett.

Till sist bör du fundera över hur din häst egentligen ser ut i munnen? Investera i en genomgång av din hästs mun av en utbildad veterinär för att utesluta eventuella anatomiska avvikelser som exempelvis skador på lanerna, vargtänder, vassa kindtänder eller annat som stör en normal betsling innan du börjar kosta på en uppsjö med olika bett. Passa samtidigt på att prova ut det bett som passar just din hästs mun.

Lycka till!

Anna Semrén, leg vet
www.annasemren.se