onsdag 2 december 2009

Skötselråd läderprodukter

Prestige/Equalityline rekomendationer
För daglig vård - Använd Prestige Leather Cleaner för rengöring och Prestige Leather Conditioner för infettning. Smörj in alla delar utom stroppar och köttsida med paraffinolja ett par gånger om året. OBS! Lägg inte sadelgjord eller andra sadlar ovanpå din sadel. Smörj aldrig sadelstroppar eller stigläder med fett. Använd aldrig sadeltvål som sprayas på lädret för då kan lädret bli flammigt. FÖR HOPPSADLAR: Se till att din sadelgjord är tillräckligt lång för att undvika en nötningspunkt på kåporna under skänkeln och för att komma närmare hästen.


Equipe rekomendationer
Använd Equipes läderfett för infettning. Tvätta inte sadeln dagligen med starka sadeltvålar, det torkar ut och skadar lädret. Fårskinnshanske eller mjuk trasa rekomenderas för att torka av sadeln dagligen.

Sammanfattning
De flesta tillverkarna av sadlar och läderprodukter har tagit fram egna lädervårdsprodukter som de inte helt oväntat rekomenderar för sitt sortiment av läderprodukter. En återkommande punkt hos de flesta tillverkarna är att man rekomenderar att vara noggrann med att fetta in lädret och inte använda för starka produkter som kan skada lädret. Det här med att dagligen torka av sadeln med en fårskinnshandske eller mjuk trasa är också något som återkommer hos fler märken som exempelvis CWD.